fbpx
мотивация, английски, чужд език

Мотивацията – ключът към ученето на чужд език

Знанието на чужд език дава свобода и самочувствие!

Да знаеш много езици, значи да имаш  много ключове  за една врата. — Волтер

  • От понеделник започвам да уча английски!
  • От следващия месец се записвам на курс по английски! 
  • Купих си нов учебник по английски и започвам да го уча.
  • С колежките решихме да намерим учител и да сформираме група по английски.
  • Започвам да уча с учебника на детето ми – хем ще му помагам, хем и аз ще го науча.

Познато ви е, нали? 🙂

На мен, още повече. Всеки мой ученик, по един или друг начин, е минавал през десетки свои обещания, че най-накрая ще го научи “този” английски. 

И….в крайна сметка се е провалял 🙂 Не става само със самообещания.

Магическата пръчка

Десетките истории, за това, как, магически, само за месец-два някой научил и проговорил “чуждия език” са много мотивиращи и надъхващи, но опитът да повторим “рекорда” обикновено завършва с поредното ни разочарование.

Аз говоря английски, немски, френски и словашки език. И не само ги говоря, а мога да твърдя, че ги знам добре – писмено и говоримо. 

И също така – знам как съм ги научила.
С много, много труд, повторение, писане и учене всеки ден.

В усвояването на чужд език няма нищо “магично”, освен, когато наистина проговорим и пропишем на него, да започнем да откриваме новите възможности за намиране на информация, чрез чуждоезикови източници, и да комуникираме с нови хора.

Защо ми трябва чужд език

Ученето на чужд език е свързано с много труд, постоянство и изначално силна мотивация.

Ако никога няма да ни трябват унгарски, арабски или хинди – защо да ги учим?

Ако искаме обаче да си намерим работа с даден език или да започнем бизнес в страната, в която той се говори – тогава ще бъдем достатъчно мотивирани и ще запретнем ръкави.

С английския език е малко по-различно.

Днес, Светът говори английски. Това е езикът, който става успоредно важен до майчиния ни език, за да си намерим по-добра работа, за да сме конкурентни, за да можем да намираме важна информация, която е недостъпна на родния ни език и още, и още причини.

Да говориш английски вече е толкова нормално, че за много работни позиции дори не впечатлява знанието му, а се изисква и друг чужд език.

Защо все не ми се получава?

Опитах се да селектирам основните причини:

  • Недостатъчна мотивация
  • Грешен избор къде и как да учим чуждия език
  • Твърдението: “На мен не ми се отдават езиците”
  • Липсата на свободно време
  • Все не мога да отделя средства 
мотивация, английски, чужд език

Недостатъчната мотивация

Както споменах и по-горе, Мотивацията е базата. 

Няма как да учим чужд език, ако нямаме потребността да го знаем. Всяка причина да проговорим английски, френски, немски, испански, италиански или друг език автоматично се превръща във вид мотивация. Дали ни се налага да заминем в друга страна, дали ни се налага да го ползваме в работата си или пък просто желаем да го научим, защото искаме да можем да гледаме филми в оригинал, да четем книги в оригинал и когато пътуваме да можем да комуникираме свободно – все са поводи (мотивация) да го направим.

Грешен избор къде и как да учим чуждия език

Способностите на всеки човек да учи чужд език са строго индивидуални. За някои хора езиковите школи са точното място, за други обаче те се оказват загубено време. Същото е и с частните уроци – ако намериш точния учител – Ок, но, ако системата на “препоръчания” преподавател не е работеща за теб – отново става загубено време. Самостоятелно със самоучители? Разбира се, че не е невъзможно, поне за начало, но винаги идва моментът, когато разбираш, че няма как да се справиш сам. Хилядите видео уроци в Youtube – полезни са, но когато ти помагат да затвърдиш нещо, което вече си научил или да допълниш знанията си с примери и диалози.

И, да, няма универсална рецепта за това – кой е работещият, за теб, начин, да научиш чужд език. Обикновено човек интуитивно се ориентира към избора му. Въпрос на мотивация.

Твърдението: “На мен езиците не ми се отдават”

И няма по-грешно заключение.

Знаенето на чужд език е като занаята. Той се учи – с теория и практика. Минава се през чиракуването и всички стъпала до “майстор”. Е, да, някои го усвояват по-бързо, на други им трябва повече време. Но и в занаята най-важна е мотивацията 🙂

мотивация, английски, чужд език

Липсва ми свободно време

А, това, е най-несъстоятелната причина за оправдание.

С възможностите, които дават видео уроците и он-лайн обучението през интернет, този аргумент не звучи нито убедително, нито достоверно. Ако имаш мотивацията.

мотивация, английски, чужд език

Нямам пари за уроци по чужд език

Факт е, че за добрите школи и за добрите частни учители трябва да се плаща. Тук вече идва личният избор. Както за подреждане на приоритетите на всеки един, така и за преценяване на реалните възможности. Но, в крайна сметка, липсата на пари, на фона на безбройните безплатни възможности в интернет, пропада с гръм, като аргумент. Стига да имаш мотивация.

И какво можем да обобщим?

Най-важна се оказва Мотивацията!

Не искам да се правя на мъдрец, но, на базата на моя опит с чуждите езици, мога да ви кажа, че знанието на чужд език дава свобода и самочувствие!

А, да се чувстваш свободен и със самочувствие не е ли достатъчна мотивация да си кажеш:
Започвам! 🙂 

мотивация, английски, чужд език

Свържете се с мен и с Bloomer Academy и тук:

http://www.misstedy.com/

https://uchiteli.bg/profile/teodora/10339

https://www.facebook.com/MissTedyTeacher/

https://www.facebook.com/bloomeracademybg

https://www.youtube.com/channel/UCzUmniHRCbQGM3EVK3sPTww/

https://www.instagram.com/miss_tedy_teacher/

https://www.instagram.com/bloomeracademybg/

Post Author

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights