fbpx
частни уроци

Защо да изберем индивидуални уроци за учене на чужди езици?

При индивидуалното обучение уроците следват, ако мога така да се изразя – “релефа на ученика“. Материалът се обяснява достатъчно дълго и с търсене на най-точните примери, докато не бъде усвоен.

Всеки, който решава да започне да учи чужди езици или да усъвършенства нивото си на владеене, задължително пристъпва към търсене на най-подходящата форма на обучение.

Практиката показва, че когато се насочим към учене на чужди езици, просто заради самия език, поглеждаме към курсовете на различни езикови школи и групови обучения.

Това е масовият случай. Там обученията обикновено са екстензивни, полуинтензивни и интензивни, а групите са с поне 10-12 курсисти. Самата аз също съм преминала през езикови школи и съм напълно наясно с процеса и с ефекта на обучението в тях – и като курсист, и като преподавател.

Малко по-различен става изборът, когато езикът ни е необходим в работата, а се окаже, че нивото ни е недостатъчно.

Тогава отиваме към варианта с школи на академично ниво или индивидуални уроци.

Обикновено, директно към частните уроци се насочваме след неколкократни опити през езикови школи. Това категорично го показва моят опит като преподавател.

За да не бъда разбрана погрешно бързам да уточня, че по никакъв начин не отричам обучението в езиковите школи. Напротив. Доказват го и моите ученици, които са преминали през групови обучения, но в крайна сметка са стигнали до варианта за индивидуални уроци. Школите дават една широка основа, но очевидно са недостатъчни за индивидуално надграждане.

Преподаването в групи и индивидуалното обучение изискват коренно различен подход, колкото и на пръв поглед да изглежда, че „все се преподава чужд език“.


При груповото обучение преподавателят трябва да жонглира с учебния материал между всички курсисти. При индивидуалното обучение учебното съдържание трябва да се обработи във вид, който позволява приемането му само от един човек.

В езиковите школи преподаването на материала следва заложения график на уроците и в повечето случаи се стига до ефекта „ който разбрал – разбрал“. Колкото и преподавателят да се старае да стигне до най-неразбиращия курсист.

При индивидуалното обучение уроците следват, ако мога така да се изразя – “релефа на ученика“. Материалът се обяснява достатъчно дълго и с търсене на най-точните примери, докато не бъде усвоен.

Защо избрах да преподавам частни уроци?

Известно време преподавах в частна езикова школа за деца. Подготовката на учителите беше много сериозна, системата на обучение супер съвременна. Но! Въпреки усилията, които полагахме с колегите различните деца усвояваха по различен начин материала. Това от своя страна имаше двоен негативен ефект – тези от децата, които имаха добри резултати скучаеха и нямаше как да напредват според възможностите им, а тези, на които им беше трудно усвояването на английския език, въпреки опитите ни, си оставаха неразбиращи материала.

Да ви призная, това е изключително неприятна ситуация за всеки преподавател.

Същото е положението и с курсовете за възрастни. Там, неминуемо, също се стига до „много разбиращи“ и „трудно възприемащи“ учебния материал. За съжаление, темпото, с което става придвижването в часовете, е по-близко до това на курсистите, които нямат проблем с материала.

Така взех решението, че ще насоча усилията си към преподаване на индивидуални уроци.

За мен е изключително важно системата от знания по английски, френски, немски и словашки език да бъде пригодена, като удобна дреха, за всеки един от учениците ми.

Преподавам и на деца, и на възрастни и съм щастлива, че приех това предизвикателство, като гледам напредването на всеки един от тях, час след час. С някои от децата-ученици дори се подготвяме за олимпиади по английски език.

Ако трябва да дам съвет дали да предпочетете индивидуални или групови уроци, бих ви казала следното – ако искате да учите чужд език за удоволствие – започнете с езикова школа, след което решете как да продължите.

Ако спешно ви е необходимо да научите чужд език – заради работата ви или заради заминаване в чужбина – не се колебайте да потърсите индивидуално обучение.

Но! Най-важна при изучаването на чужд език е мотивацията!

Тя е тази, която определя темпът на усвояване и напредване. Не забравяйте и още нещо – само уроците в школи или индивидуално няма да са достатъчни, ако не гледате филми на езика, който учите (разбира се, със субтитри в началото), ако не слушате песни на същия език, ако не се опитвате да четете книги или статии на езика.

Преподавателят, колкото и да е важно да се харесате, за да върви обучението, е само един гид, в един нов за вас свят.

И да, в чуждия език чудесата също си ги сътворяваме сами 🙂

Miss Tedy

П.П.
Нали знаете, че създадох Bloomer Academy?
Можете да прочетете повече за нас ТУК 🙂

Снимки: Интернет

Свържете се с нас и тук:

http://www.misstedy.com/

https://uchiteli.bg/profile/teodora/10339

https://www.facebook.com/MissTedyTeacher/

https://www.facebook.com/bloomeracademybg

https://www.youtube.com/channel/UCzUmniHRCbQGM3EVK3sPTww/

https://www.instagram.com/miss_tedy_teacher/

https://www.instagram.com/bloomeracademybg/

Post Author

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights