fbpx
дневно меню, уроци по английски, матура БЕЛ

„Дневно меню“: Представяме ви Теодора Вълчева, Miss Tedy и нейната онлайн Bloomer Academy 

Теодора Вълчева е категорична, че едно е да знаеш перфектно един език и съвсем различно е да можеш да го преподаваш на други хора. 

Представям на вашето внимание моето интервю за сайта „Дневно меню„,
в рубриката „Представяме ви…“.
Тук е оригиналният линк към публикацията:
https://dnevnomenu.com/predstavyame-vi-teodora-valcheva-miss-tedy-i-nejnata-bloomer-academy/
С позволението на екипа препечатвам интервюто и тук, в моя сайт.

Теодора Вълчева, Miss Tedy преподава чужди езици вече седем години. Говорим за чужди езици, защото тя не само владее, но и преподава английски, немски и френски език. Тук не включваме словашкия, просто защото той не е в мейнстрийма и много рядко някой проявава интерес за него. 

Ученето на чужд език зависи най-много от мотивацията! И при децата, и при възрастните, казва Теодора Вълчева.

Miss Tedy, както я наричат учениците й, е завършила Славянска филология със словашки език, с втора специалност Българска филология. Записва езиковия профил без да е наясно какво точно ще прави след това.

За малко балът й не стига за желаната от нея “Психология”.

Тогава, все още, в тази специалност се влизало с университетски изпит, а не с бала от матурата. По този повод казва, че, ако е имала този шанс, със сигурност е щяла да бъде в първата десетка на класираните по бал от зрелостния изпит.

Немският е първият й чужд език. Учи го от детската градина, през Дойче шуле в Русе, после в 81 СОУ в София, с втори език – английски. Усъвършенства езика на Шекспир в САЩ, където е работила, после и в Холандия. Френският започва да го учи по собствено желание – първо във Френския институт в София, а после и във Франция.

Днес, психологията й е хоби, а професията – преподаването на чужди езици.



До октомври, миналата година, си има своя индивидуална частна практика и ученици по различните езици. През последната година обаче все по-често й се е налагало да отказва да приема нови, заради препълнен график.

Така идва идеята й да създаде своя онлайн езикова школа и да покани учители, с които заедно да преподават. Създава фирмата си Блуумър ЕООД, пуска обява в една от платформите за предлагане и намиране на работа и събира екипа си.
Най-важното условие към новите хора било – да обичат и да чувстват езика, който ще преподават.

Теодора Вълчева е категорична, че едно е да знаеш перфектно един език и съвсем различно е да можеш да го преподаваш на други хора. 

Дневно меню: Теди, откъде идва името на фирмата и академията ти – Блуумър?

Теодора Вълчева: Оказа се изпитание за мен да измисля името на фирмата си (смее се). Изписвах на лист различни варианти, които да дават някаква насоченост за дейността ми – образование, обучение, чужди езици, място за развитие и още много в тази посока. Преобразувах ги през различните езици, които владея, но все нещо не ми звучеше. 

Така стигнах до думата на английски “bloom”, която в превод означава цъфтеж, разцвет, цвят. И си казах – Bloomer – разцъфтяващ, чудесно! Знанията могат да разцъфтяват. Нашите ученици ще разцъфтяват със знанията, които ще придобиват в Bloomer Academy.
И така “разцъфна” Bloomer Academy.

ДМ: Има ли желаещи да учат чужди езици? И кой е най-търсеният език?

Теодора: Да,да. Много са хората, които искат да учат индивидуално чужди езици. Класацията, разбира се, води английският. Но, все повече напред излиза и го догонва немският. Желаещи за френски също има, но, по мое впечатление, това са повече деца, чиито родители го избират като втори език за детето си. В Bloomer Academy имаме и преподаватели по испански и руски език, към които също има интерес.

ДМ: Децата или възрастните са по-лесните ученици? 

Теодора: Ако ви кажа – децата – това ще бъде истина. Ако ви кажа – възрастните – това също ще бъде истина (Смее се). Ученето на чужд език зависи най-много от мотивацията! И при децата, и при възрастните. За съжаление, осъзнаването на мотивацията при децата е по-трудно. В по-високата възрастова група хората идват мотивирани да научат точно този език, който им е нужен.

Вече в много фирми английският, например, е нещо като работен език. Ако не положиш усилия да го говориш граматически правилно и да натрупаш солидна лексика започваш да изпадаш.

И това го знам от моите ученици. Същото е и с немския език. За по-високите професионални позиции, дори в големи немски хранителни вериги у нас, например, доброто владеене на езика е задължително условие. Много мотивирани са учениците, на които им предстои кандидатстване в университети в чужбина.

Хора, които искат да опитат късмета си в друга европейска страна също много упорито учат. При децата чуждият език е по-скоро в помощ на това, което учат в училище и надграждане до по-солидни знания и разбиране за езика.

ДМ: Защо казваш, че “едно е да знаеш перфектно един език и съвсем различно е да можеш да го преподаваш на други хора”?

Теодора: Категорична съм, че е така. За да можеш да преподаваш чужд език, ти, самият, трябва да знаеш граматически правилно българския. С всичките граматически и правописни правила, норми, съставни части на изречението и т.н.. Само тогава ще можеш правилно да обясняваш верните конструкции на изреченията в чуждите езици и съответната граматика, времена на глаголите, падежите и всичко, което включва перфектните знания.

Ще ви дам следният пример – ние всички знаем български език, нали така? А, всички ли можем да го преподаваме? Можем ли да влезем в часовете по български от първи до дванайсети клас и да обучаваме учениците на правилен български? Вие можете ли? 

ДМ: Не, разбира се. И сте много права за това. Как обаче човек, който иска да учи чужд език, може да се ориентира дали учи езика при правилния учител? Обявите за преподаватели, особено по английски, са стотици. Как да изберем точния?

Теодора: Честно да ви кажа, а и от опит, това става малко на принципа “проба-грешка”. Няма рецепта. Аз, лично, бих препоръчала да се потърси повече информация за преподавателя, отзиви за него, публична информация, препоръка.

На мен също, в началото, ми беше трудно и с много работа и старание успявах да докажа на моите ученици, че не са направили грешен избор, доверявайки ми се. После други последваха техните препоръки и така….вече седем години. По осем астрономически часа на ден аз продължавам да преподавам, всеки ден.

Може би и моето име е някаква гаранция, но виждам как се запълват часовете и на учителите, които наех в моята Bloomer Академия. Всички те са много добри преподаватели и чудесни професионалисти, които обучават със сърце. Това беше моето условие да работим заедно.

ДМ: Да преподаваш по осем часа всеки ден не е ли много уморително? Има ли свободно време Miss Tedy и какво обича да прави през него? 

Теодора: Да, уморително е. Но, успях да си наложа да нямам часове през уикенда. Не са много нещата, които успявам да направя за себе си през двата почивни дни, но винаги, когато имам възможност пътувам. Обичам да чета книги, да готвя, да спортувам. С нетърпение чакам времето, когато ще отпаднат ограниченията и опасността от вируса, който беляза последните ни две години, и отново ще мога да пътувам спокойно и извън България. 



ДМ: Това си го пожелаваме всички 🙂 Как хората могат да се свързват с вас и с преподавателите от Bloomer Academy?

Теодора: Още когато започнах индивидуалната си преподавателска работа направих свой сайт www.misstedy.com . В него има много видеоуроци по английски и информация за Академията. Имаме профил и във Фейсбук, канал в Ютюб и Инстаграм. Важно е хората да знаят, че уроците при нас са напълно легални. Сключваме договор с всеки ученик или с родителя му, заплащането е по банков път, с всички необходими документи.

ДМ: Голяма ли е конкуренцията на пазара на преподаването на чужди езици?

Теодора
: Със сигурност. Има много школи, много индивидуални практики. Ако говорим от гледна точка на цената на уроците, това, може би, донякъде, е единият от индикаторите, който трябва да подсказва на бъдещите ученици за нивото на преподавателя. Казвам го и по повод въпроса ви по-горе как да избираме правилния учител. 

ДМ: Какво си пожелава Miss Tedy през новата 2022 година?

Теодора
: Да съм здрава, да бъдат здрави моите близки хора, да бъдат здрави моите ученици и колеги. И всеки един от нас да следва с вдъхновение мечтите си и да бъде удовлетворен от резултатите.
Пожелавам си много повече хора да отворят учебниците по чужди езици, за да открият за себе си богатството от това знание.

За читателите на Дневно меню Теодора предостави един от своите уроци от YouTube -канала й. Той, със сигурност, ще бъде полезен на всички, които обичат да пътуват. И не само 🙂



Още за Теодора Вълчева – Miss Tedy и за нейната онлайн Bloomer Академия можете да намерите и тук:
Сайтът на Теодора Вълчева – http://www.misstedy.com/

Профилът й в Учители БГ – https://uchiteli.bg/profile/teodora/10339

Фейсбук-страниците й: https://www.facebook.com/MissTedyTeac…

https://www.facebook.com/bloomeracademybg

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCzUm…

Инстаграм: https://www.instagram.com/miss_tedy_t…

https://www.instagram.com/bloomeracademybg/

Post Author

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights